7 juli 2014 Herdenking Vliegramp

Het was in 2014 zeventig jaar geleden dat Hoorn werd getroffen door een luchtramp. De Tweede Wereldoorlog was ongeveer op het hoogtepunt en Hoorn was tot op dat moment vrij ongeschonden uit de strijd gekomen. Tot op die fatale ochtend van vrijdag 7 juli 1944 toen de stad werd getroffen door een regelrechte ramp.
Rond 08.00 uur die dag klonk een explosie alsof er een bom tot ontploffing werd gebracht. Achteraf bleek dat er twee Amerikaanse B17-bommenwerpers boven Hoorn met elkaar in botsing waren gekomen. De gevolgen waren verschrikkelijk, van de in totaal twintig bemanningsleden kwamen er dertien om het leven. Verder viel er een niet ontplofte bom op vier huizen aan de Drieboomlaan. Eén van de bewoonsters, de 31-jarige mevrouw Kramer-Deen kwam hierbij om het leven.
De gesneuvelde bemanningsleden werden eerst op de gemeentelijke begraafplaats aan het Keern begraven. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog zijn er acht herbegraven op de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten. Wat in Hoorn nog herinnert aan deze ramp is het vliegersmonument aan de Westerdijk.
Dit monument werd op initiatief van Frank Leek en Jos de Groot in 1995 gerealiseerd. Het door kunstenares Truus Menger gemaakte monument, kon op 5 mei van dat jaar worden onthuld in aanwezigheid van Amerikaanse veteranen van de 390the Bomb Group Veterans Association.

Vanaf het moment dat het monument werd onthuld brengt het Hoorns Comité 40-45 jaarlijks op 4 mei een bloemenhulde bij dit kunstwerk. Nu het in 2014 zeventig jaar geleden was dat deze ramp plaats vond werd ook op deze gedenkwaardige 7e juli hierbij stil gestaan.

In 2019 legden twee leerlingen van de Zonnewijzer (adoptieschool) de bloemen.