2022:

Dit jaar konden er gelukkig weer gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd.
De flyer kunt u downloaden door op de afbeelding rechts te klikken.

In datumvolgorde:

13 april: Opening tentoonstelling Boterhal
Omdat we altijd heel veel leerlingen ontvangen, vindt de laatste jaren de opening plaats in de Oosterkerk. Belangstellenden zijn welkom.
De tentoonstelling staat dit jaar in het teken van het leven en werken van verzetsvrouwe Truus Menger-Oversteegen. Daarnaast zijn er kunstwerken te zien die leerlingen in de groepen 7/8 gemaakt hebben in het thema “vrijheid in verbondenheid”. De tentoonstelling is te zien (gratis toegang) van 29 april tm 8 mei. Helaas is dat een paar dagen later dan in de flyer staat vermeld. De Boterhal is niet in staat gebleken ons op de afgesproken dagen toegang te geven.  Klik hier voor meer informatie (indien beschikbaar).

20 april: Plaquette NS station
Op deze dag was er om 12.18 uur een korte herdenking van de Joodse inwoners van Hoorn die zijn afgevoerd naar Duitsland, hun dood tegemoet. Klik hier voor meer informatie

3 mei: Open Joodse Huizen
Op 11 locaties werden verhalen verteld over gebeurtenissen die daar tijdens de oorlog hebben plaatsgevonden. Klik hier voor meer informatie.

4 mei: Bloemlegging
Op 4 mei wordt door het comité 40-45 om 10.00 uur als eerste bloemen gelegd bij het Vliegersmonument aan de Westerdijk. Daarna worden er bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan het Keern en inmiddels ook op de begraafplaats aan de Drieboomlaan.

4 mei: Stille tocht
Dit jaar was er weer een Stille Tocht die we samen konden lopen.
In de ochtenduren legden we bloemen bij het Vliegersmonument en bij de Oorlogsgraven op de begraafplaats aan het Keern en inmiddels ook op de begraafplaats aan de Drieboomlaan. Om 19.00 verzamelden we ons voor de Stille Tocht die om 19.30 vanaf de Parkschouwburg vertrok. De toespraak bij de Grote Kerk werd dit jaar gehouden door Marian Vleerlaag. De titel van haar toespraak luidt “Achter de stilte”. Ook de stadsdichter van Hoorn, Levi Noë, sprak: “Geen één oorlog maakt de wereld mooier”. De Taptoe klonk vanuit de toren van de Grote Kerk.  We waren 2 minuten stil. Het Wilhelmus werd gezongen en gespeeld. Daarna liepen we naar de Oosterkerk voor koffie en een kort concert. Voor meer (achtergrond)informatie en de toespraken klik hier.

4 mei: Herdenkingsconcert
Om 20.45 begon het concert dat dit jaar in handen was van Muziekschool Boedijn. Het concert duurt ongeveer een uur. Meer informatie (indien beschikbaar): klik hier

2021:

In 2020 werd de Stilste Tocht ooit gehouden. In 2021 zal het eveneens stil zijn.

Op 4 mei 2021 zal er een herdenking en een kranslegging bij het monument op het Kerkplein zijn. Slechts een aantal uitgenodigde personen mag, in verband met corona, daarbij aanwezig zijn. Wel is het mogelijk de plechtigheid live te volgen op online platformen en tv-zenders van HN en WEEFF.

De Stille Tocht en het concert in de Oosterkerk gaan dit jaar ook (weer) niet door.

De Open Joodse Huizen zijn dit jaar niet te bezoeken. De Open Joodse Huizen zullen wel online te bezoeken zijn. Op 4 mei zal Bart Lankaster vanuit Hoorn vertellen over verzetsvrouw Trien de Haan.

De gebruikelijke bezoeken aan de Adoptiescholen zullen dit jaar ook niet plaats vinden. Om de leerlingen van deze en alle andere basis scholen van Hoorn toch te informeren is een film gemaakt over de oorlogsmonumenten in Hoorn.

2020:


75 jaar Vrijheid in Hoorn vieren we thuis

De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. Dat zouden we ook groots gaan vieren in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar alle voorbereidingen ten spijt: onze vrijheid vieren we dit jaar noodgedwongen thuis.
Daar laat het Comité 40-45 Hoorn en de projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn het echter niet bij zitten. Een aantal activiteiten worden doorgeschoven naar het najaar:
1. Theater Op de Bon vindt plaats in het Cultureel Weekend op 5 september;
2. De muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend wordt op 21 en 22 november opgevoerd.

4 mei: online toespraak van de burgemeester
Maar waar mogelijk wordt in Hoorn rond 4 en 5 mei toch samen herdacht en de vrijheid gevierd. De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar via een Facebooklivestream kan iedereen op 4 mei thuis kijken naar een live-reportage vanuit Hoorn.
Beleef de herdenking met de kranslegging van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, en burgemeester Jan Nieuwenburg. Na de speech van de burgemeester klinkt het Wilhelmus op het carillon vanuit de Grote Kerk Hoorn.
Daarna volgt de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ van Joost Schrickx die thuis te volgen is.

Andere activiteiten
Op 5 mei wordt een (eerder opgenomen) concert van het Hoorns Harmonie Orkest gebracht, met een woord vooraf door onze burgemeester.
Ook de plaatsing van de plaquette op het NS-stationsgebouw voor de weggevoerde joden op 20 april, wordt gefilmd en uitgezonden.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei
Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee? Zo kleuren we de stad en vieren we toch gezamenlijk de vrijheid.

En uiteraard houden we bij alles een slag om de arm: het kan zijn dat er vanuit het Rijk nog verdergaande maatregelen zullen volgen. Op de site www.vrijheidinhoorn.nl en de bijbehorende facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn zal de actuele stand van zaken rondom het Bevrijdingsbord te vinden zijn. Want ook dit jaar gaan we vrijheid vieren in Hoorn. Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is – zeker nu niet.