Open Joodse Huizen 

Het programma Open Joodse Huizen bestaat elk jaar uit kleinschalige bijeenkomsten waar herdacht en herinnerd zal worden door middel van verhalen die op locatie over vroegere gebeurtenissen verteld zullen worden. Meer informatie is beschikbaar via de website van OJH.

Het is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam en dit programma wordt inmiddels op 26 plaatsen in Nederland gebracht.

Open Joodse Huizen in Hoorn 

In onze stad zou dit jaar de vijfde keer zijn. Het kan hier gerealiseerd worden dankzij de samenwerking met Vereniging Oud Hoorn en Comité 4045.

Programma 2021:

De Open Joodse Huizen zijn in 2021 alleen digitaal te bezoeken. Vanuit Hoorn vertelt Bart Lankaster op 4 mei om 14:00 uur over verzetsvrouw Trien de Haan.
Voor meer informatie zie de website van OJH

Programma 2020:

In 2020 is deze activiteit door corona vervallen.

Het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet vindt normaal elk jaar plaats. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten. Luister naar levensverhalen over joodse plaatsgenoten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook verzetsverhalen komen aan bod.  Het jaar 2020 zou in het teken staan van Verhalen van Bevrijding en Terugkeer.

Locaties:

Het Statenlogement (Nieuwstraat 23) 
Eddy Boom vertelt over de joodse onderduikster Ellie Trap-Beek. Zij dook onder in haar huis aan de Drieboomlaan. Haar man Leo was verzetsman en werkte bij het bedrijf van Jo Iepenga, waar een afluisterpost stond. Beiden overleefden de oorlog. Het voormalig stadhuis speelde in hun verhaal een bijzondere rol.

Koepoortsweg 12
Egbert Ottens vertelt in de voormalige woning van de heer Luyckx, verzetsman en directeur van de Middenstandsbank aan de Roode Steen, over de vele onderduikers in Hoorn aan de hand van een schilderij dat recent werd gevonden.

Let op: er is plaats voor slechts 12 bezoekers.

Tweeboomlaan 79
Elisabeth en August Goetmakers namen in 1943 de 9 maanden oude Hadassah Elze in huis en in hetzelfde jaar haar pasgeboren broertje Joshua. Het gezin en hun onderduikers overleefden de oorlog. In 1965 ontvingen Elisabeth en August de Yad Vashem-onderscheiding. Rita Lodde, oud-secretaris van de Vereniging Oud Hoorn vertelt hun verhaal.

Noorderstraat 20 
Bart Lankester vertelt over het verzetswerk van Trien de Haan-Zwagerman. Zij maakte deel uit van de Sneevliet-groep en overleefde kamp Ravensbrück. Na afloop van de bijeenkomst kan een bezoek gebracht worden in haar vroegere woning op nr. 12. Hier werd recent  een bijzondere ontdekking gedaan.

Het Gele Teken
Ab van der Deure vertelt het verhaal: in de voormalige woon- en textielwinkel van Gré Ruiter-Visser en haar man Jan Ruiter, verbleven in de oorlog tientallen onderduikers. In september 2011 werd Gré tot ereburger van Hoorn benoemd. 

Pieterseliesteeg 3
Marian Vleerlaag vertelt het ongewone verhaal van 11 onderduikers in de timmerwerkplaats op nummer 5. Margreth Koning musiceert.

Westersingel 6
Op 7 juli 1944 botsten twee B-17 bommenwerpers op elkaar. Zij waren op weg naar Merseburg in Duitsland om olie-installaties te bombarderen. In elk toestel zaten tien bemanningsleden. Ruud Willemse, lid van de Vereniging Oud-Hoorn vertelt dit voor Hoorn belangrijke verhaal en over een van de inzittenden, sergeant Arthur F. Brown.

Nieuwe Noord 35 
Rita Lodde vertelt over het gezin Vleeschdraager. Zoon Leo werkte bij bakkerij Van den Berg en was geliefd bij de meisjes. Leo en zijn stiefmoeder Sara Jacobs overleefden de oorlog niet: beiden werden in Sobibor vermoord.

Tweeboomlaan 69
Het verhaal van Flory Neter over haar eigen ervaringen als jongste onderduiker in Hoorn. Flory was pas 2 maanden oud en daarbij de jongste onderduikster van Hoorn toen zij in 1942 opgevangen werd door Nel en Cees Woelders. Na de oorlog werd haar duidelijk dat zij niet hun kind was. Flory vertelt over de hereniging met haar ouders.

Drieboomlaan of Tweeboomlaan 155
Marette Wils vertelt over de periode dat zij in dit huis woonde en getuige was van het verzetswerk van haar vader Michiel Wils en zijn hulp aan onderduikers.

Grote Oost 6 
Vanaf 1942 was hier de Ortskammandatur gevestigd. In de conciërgewoning woonden Aaf Dell en Dieuw van Vliet, waar zij onderduikers verborgen hielden. Marianne Buisman van de Vereniging Oud Hoorn vertelt over het bijzondere verhaal van onderduikers waarin ook de directrice van het stadsziekenhuis, Odile Moereels, een belangrijke rol speelde.

Claes Yoesthuys – 16.00 uur
De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg en voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn, Eddy Boom, blikken terug op deze dag. Met een hapje en een drankje en muzikale ondersteuning van Margreth Koning.

Programma 2019:

Meer informatie is ook beschikbaar via de website van OJH.

Vorig jaar werd deze activiteit bezocht door ongeveer 3oo bezoekers.
Een aantal afbeeldingen uit 2019 ziet u hieronder.

Jan Dokter

opname gesprek
Rita Lodde vertelt
luisteraars