Locaties 2022 

Het programma Open Joodse Huizen bestaat elk jaar uit kleinschalige bijeenkomsten waar herdacht en herinnerd zal worden door middel van verhalen die op locatie over vroegere gebeurtenissen verteld zullen worden. Meer informatie is beschikbaar via de website van OJH.
Het is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam en dit programma wordt inmiddels op veel plaatsen in Nederland gebracht.

Het Statenlogement (Nieuwstraat 23) – 10.00 uur 

Eddy Boom vertelde over de joodse onderduikster Ellie Trap-Beek. Zij dook onder in haar huis aan de Drieboomlaan. Haar man Leo was verzetsman en werkte bij het bedrijf van Jo Iepenga, waar een afluisterpost stond. Beiden overleefden de oorlog. Het voormalig stadhuis speelde in hun verhaal een bijzondere rol.

Kerkstraat 13 – 11.00 uur

Christiaan Schrickx vertelde het verhaal van twee jongens die getuigen waren van het doodschieten van de 5 Nederlanders bij de Grote Kerk.

Drieboomlaan 69 – 11.00 uur

Het verhaal van Flory Neter ging over haar eigen ervaringen als jongste onderduiker in Hoorn. Flory was pas 2 maanden oud en daarbij de jongste onderduikster van Hoorn toen zij in 1942 opgevangen werd door Nel en Cees Woelders. Na de oorlog werd haar duidelijk dat zij niet hun kind was. Flory vertelt over de hereniging met haar ouders. Haar verhaal leest u hier terug . Een reportage van NH nieuws kunt u via deze link terugluisteren.

Tweeboomlaan 79 – 12.00 uur

Elisabeth en August Goetmakers namen in 1943 de 9 maanden oude Hadassah Elze in huis en in hetzelfde jaar haar pasgeboren broertje Joshua. Het gezin en hun onderduikers overleefden de oorlog. In 1965 ontvingen Elisabeth en August de Yad Vashem-onderscheiding. Rita Lodde, oud-secretaris van de Vereniging Oud Hoorn vertelde hun verhaal.

Grote Oost 35 -12.00 uur

Ab van der Deure vertelde het verhaal in de voormalige woon- en textielwinkel van Gré Ruiter-Visser en haar man Jan Ruiter. Daar verbleven in de oorlog tientallen onderduikers. In september 2011 werd Gré tot ereburger van Hoorn benoemd.

Pieterseliesteeg 7 – 13.00 uur

Marian Vleerlaag vertelde het ongewone verhaal van 11 onderduikers in de timmerwerkplaats op nummer 5. Het verhaal leest u hier terug.

Tweeboomlaan 155 – 13.00 uur

Marette Wils sprak over de periode dat zij in dit huis woonde en getuige was van het verzetswerk van haar vader Michiel Wils en zijn hulp aan onderduikers.

Slapershaven 2 – 14.00 uur

Egbert Ottens vertelde over de familie Polak, de oorspronkelijke eigenaar van het pand. Omdat er teveel belangstelling was om in dat pand aanwezig konden zijn, is op het laatste moment uitgeweken naar de Oosterkerk.

Nieuwe Noord 35 – 15.00 uur

Rita Lodde vertelde het verhaal over het gezin Vleeschdraager. Zoon Leo werkte bij bakkerij Van den Berg en was geliefd bij de meisjes. Leo en zijn stiefmoeder Sara Jacobs overleefden de oorlog niet: beiden werden in Sobibor vermoord.

Grote Oost 6 – 15.00 uur 

Vanaf 1942 was hier de Ortskammandatur gevestigd. In de conciërgewoning woonden Aaf Dell en Dieuw van Vliet, waar zij onderduikers verborgen hielden. Wil Eiting van de Vereniging Oud Hoorn vertelde over het bijzondere verhaal van onderduikers waarin ook de directrice van het stadsziekenhuis, Odile Moereels, een belangrijke rol speelde. 

Claes Yoesthuys – 16.00 uur
De voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn, Eddy Boom, blikt terug op deze dag. Gezamenlijk werden de ervaringen besproken en deze dag afgesloten.