Oorlog in Hoorn

homepage oorloginhoorn

In 2017 werd een project is gestart om het verhaal van de “Oorlog in Hoorn” breder bekend te maken. Nu, in 2020, zijn alle activiteiten die dit jaar worden georganiseerd, ook op deze website te vinden.

Een aantal organisaties hadden hiertoe de handen ineengeslagen: het Hoorns Comité 4045, kunstenaarscentrum De Blauwe Schuit, Cinema Oostereiland, Vita Media/De Praktijk en Schouwburg Het Park.

Het doel:
a. het verhaal van de oorlog zichtbaar maken vanuit een persoonlijk vertelperspectief
b. de Hoornse basisscholen van een aansprekend, actief educatief programma voor groep 6 t/m 8, te voorzien over de oorlog in Hoorn
c. een 25tal jongeren van de VO scholen in aanraking te brengen met de verhalen door hen documentaires en filmpjes te laten maken.

Begin 2017 is de app “Oorlog in Hoorn” gelanceerd. De app is een op zichzelf staand educatief programma dat volwassenen, leerlingen en docenten van de basisscholen kunnen downloaden en gebruiken. In de praktijk blijkt dat scholen behoefte hebben aan een uitgebreider lessenpakket waarin de app verweven is.
Het nieuwe project is niet alleen bedoeld om een lessenpakket om de app heen te bouwen, maar om de verhalen over de oorlog in Hoorn voor komende generaties te bewaren. Dit project werd en wordt gefinancierd door de Gemeente Hoorn, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en het VSBfonds.
Voor het bouwen van de app is veel materiaal verzameld dat in de app niet gebruikt kon worden.

Vita Media en De Praktijk bouwden in 2018 een website die het verhaal van de oorlog in Hoorn vertelt. Het is in feite een verdieping ten opzicht van de app die slechts korte teksten en statische beelden laat zien. Op de website wordt alle informatie toegankelijk gemaakt, ook voor volwassenen.
Aan de site is ook een viertal lessen gekoppeld, filmpjes en documentaires.
De lessenreeks is door alle basisscholen te gebruiken in reguliere lessen die informatie en opdrachten bevatten. De app vormt onderdeel van de lessenreeks. 
De lessenreeks is bedoeld voor 10 tot 12 jarigen.

Samen met Cinema Oostereiland zijn een aantal minidocumentaires gemaakt met daarbij korte aansprekende filmpjes.
Een aantal getuigen van de oorlog leven nog. Deze ouderen zijn – nu het nog mogelijk is – geïnterviewd door jongeren van een aantal VO scholen. Met deze leerlingen zijn er ook filmpjes gemaakt, bedoeld als uitwerking van de app. Bijvoorbeeld door commentaar te geven op de lotgevallen van de tweeling die in de app te horen en te zien zijn.
Janna de Lathouder (regisseur) was betrokken bij de vormgeven van deze filmpjes. De Blauwe Schuit betrok de scholen bij het project.

Op 11 april 2018 was de website klaar, de lessenreeks beschikbaar, documentaires en filmpjes gemaakt, en is alles onder de aandacht gebracht. Het doel is dat alle basisscholen in Hoorn het educatieprogramma opnemen in hun programma, voor bijv. groep 6 of 7.

In 2019 en in 2020 konden steeds dankzij onze sponsoren, een tweetal verhalen aan deze website worden toegevoegd.