Struikelsteen wordt vervangen

Laatste bordjes met QR Code officieel aangebracht.

Op 11 september 2021, Open Monumentendag, schroefde wethouder Samir Bashara een bordje met QR code op het monument op het Kerkplein. Bij deze handeling werd hij geassisteerd door Eddy Boom, de voorzitter van het Comité.

 

Ook werd er een bordje aangebracht op het Vliegeniersmonument aan de Westerdijk. Jos de Groot, een van de initiatiefnemers van dit monument, schroefde samen met Eddy Boom het bordje vast.

Hoornse oorlogsmonumenten onthullen geheimen via QR-codes

De verhalen van 15 Hoornse oorlogsmonumenten kunnen voortaan eenvoudig ontsloten worden met een mobiele telefoon. Ze zijn namelijk uitgerust met een QR-code. Het  ‘Comité 40-45 Hoorn’ heeft dit, in samenwerking met de gemeente Hoorn, verwezenlijkt. Wethouder Samir Bashara bevestigt op zaterdag 11 september – tijdens Open Monumentendag – om 11.00 uur officieel het laatste bordje bij het monument van de Grote Kerk. Daar waar op 4 januari 1944 de executie van vijf mannen door de Duitse bezetter plaatsvond.

 

Ook in Hoorn gaan er vele verhalen schuil over de Tweede Wereldoorlog achter de gevels van de huizen en ligt het oorlogsverleden onzichtbaar verankerd op straat en in de stad. Het ‘Comité 40-45 Hoorn’ maakte deze gebeurtenissen al eerder zichtbaar met het plaatsen van monumenten, maar ook met de website ‘Oorlog in Hoorn’ en de bijbehorende app met speurtocht en wandeltocht. Deze zomer heeft het comité in samenwerking met gemeente Hoorn tevens QR-codes op verschillende oorlogsmonumenten aangebracht om de verhalen niet verloren te laten gaan.

 

Oorlogsverhalen scannen met een mobiel

Inwoners en bezoekers van Hoorn kunnen eenvoudig met hun mobiele telefoon de code scannen en de verhalen lezen over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog – op de locaties waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Zo komt men met één klik meer te weten over bijvoorbeeld de Joodse onderduikers die pal achter het Duitse hoofdkwartier verborgen zaten. En over de NSB’er die wordt geliquideerd door het verzet in een kapperszaak op de Nieuwstraat; een actie die leidt tot de executie van de vijf mannen voor de Grote Kerk.

 

Officiële opening door de wethouder

Wethouder Samir Bashara bevestigt tijdens Open Monumentendag bij het monument van de Grote Kerk de laatste QR-code. Kort daarna zullen Jos de Groot en Frank Leek van het Comité 40-45 Hoorn datzelfde doen bij het monument van de Vliegtuigramp aan de Westerdijk. Hiermee wordt officieel de QR-coderoute in gebruik genomen waardoor de Hoornse oorlogsherinneringen in leven blijven.

 

De wandeling langs oorlogsmonumenten kan overigens ook gedaan worden via een speurtocht voor kinderen of wandeling voor volwassenen op mobiel of tablet. Download de gratis app met oorlogsverhalen via de appstores van Apple en Android. En ook vanuit huis kunnen de verhalen worden gelezen. De website ’Oorlog in Hoorn’ is namelijk hét platform waarop alle verhalen uit de oorlog worden verzameld en bewaard voor de volgende generaties. Naast verhalen, foto’s en video’s zijn er ook zes digilessen voor het basisonderwijs opgenomen. www.oorloginhoorn.nl.

 

Oorlog in Hoorn is een project van Comité 40-45 Hoorn. www.comite4045.nl

Concept en uitvoering: Cultureel Reclamebureau De Praktijk en Communicatiebureau Vitamedia.

In 2021 zal het eveneens stil zijn

In 2020 werd de Stilste Tocht ooit gehouden. In 2021 zal het eveneens stil zijn.

Op 4 mei 2021 zal er een herdenking en een kranslegging bij het monument op het Kerkplein zijn. Slechts een aantal uitgenodigde personen mag, in verband met corona, daarbij aanwezig zijn. Wel is het mogelijk de plechtigheid live te volgen op online platformen en tv-zenders van HN en WEEFF.

De Stille Tocht en het concert in de Oosterkerk gaan dit jaar ook (weer) niet door.

De Open Joodse Huizen zijn dit jaar niet te bezoeken. De Open Joodse Huizen zullen wel online te bezoeken zijn. Op 4 mei zal Bart Lankaster vanuit Hoorn vertellen over verzetsvrouw Trien de Haan.

De gebruikelijke bezoeken aan de Adoptiescholen zullen dit jaar ook niet plaats vinden. Om de leerlingen van deze en alle andere basis scholen van Hoorn toch te informeren is een film gemaakt over de oorlogsmonumenten in Hoorn.

onthulling monument

Odile Moereels

Op maandag 28 september is ter herinnering aan Odile Moereels een gedenkteken onthuld. Het herinneringsmonument is geplaatst in de binnentuin van het Dijklander ziekenhuis is Hoorn. Odile was directrice van het stadsziekenhuis in Hoorn. Zij was, samen met Aaf Dell en Dieuw van Vliet, actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zie ook de pagina In de pers.

kunstenaar naast monument

de ontwerper van het gedenkteken

onthulling monument

onthuld door een nicht

bordje met informatie

Cultuurweekend 6 september 2020

Op 6 september is het cultuurweekend in Hoorn.  De jaarlijkse cultuurproeverij.
Dit jaar op een andere manier. Een van de onderdelen is Theater op de Bon. Dat zijn kleine theatervoorstellingen op basis van Hoornse oorlogsverhalen in het kader van 75 jaar Vrijheid.
Met deze route stap je in de geschiedenis. De verhalen zijn verwerkt tot monologen en korte theatervoorstellingen van plm. 15 minuten.
Achter gevels van de monumenten blijken verhalen schuil te gaan van moed, wanhoop, verraad en doorzettingsvermogen.
Kijk voor meer informatie op Oorlog in Hoorn

Voor het complete programma:  Cultuur Hoorn
Voor de meeste activiteiten moet worden gereserveerd!

joodsestenen

De Joodse stenen

Er is, op initiatief van Rita Lodde, een project gestart om een tweetal Joodse stenen die opgeslagen lagen in het Westfries Museum in Hoorn, een waardevolle plek te geven op de Joodse begraafplaats in Hoorn.
Het verhaal kunt u hier beluisteren: https://vimeo.com/416698821

Binnenkort worden de stenen teruggeplaatst!

overzicht Hoorn met locaties

Joods vastgoed

Op maandag 25 mei was op de tv het programma Pointer.  Dat programma ging over vastgoed van Joodse eigenaren dat in de Tweede Wereldoorlog werd onteigend en voor lage(re) prijs werd verkocht. Niet alleen de Duitse overheid was hiervoor verantwoordelijk, ook makelaars hebben hierin een discutabele rol vervuld.
Meer info over de woningen in Hoorn: klik hier.

aankomst burgemeester en voorzitter comite

De stilste tocht ooit!

Gisteravond was de jaarlijkse herdenking, de Stille Tocht in Hoorn.
Het werd een stille tocht! Een tocht zonder mensen, alleen met de burgemeester en de voorzitter van ons comité. Geen toeschouwers, maar wel met een speech van onze burgemeester. Deze is terug te zien en te luisteren via facebookpagina en de website van 75 jaar vrijheid.
Onderstaande foto is gemaakt door Benno Ellerbroek.

75 jaar Vrijheid in Hoorn vieren we thuis in 2020

De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. Dat zouden we groots gaan vieren in het hele land – ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar onze vrijheid vieren we dit jaar thuis. Dit jaar kan in Hoorn online herdacht worden op 4 mei. En op 5 mei kunnen we massaal de vlag uithangen in Hoorn.

Stille Tocht: toespraak van de burgemeester
De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar via een Facebooklivestream kan iedereen op 4 mei thuis kijken naar een live-reportage vanuit Hoorn: ‘De Stilste Tocht ooit in Hoorn’. Ook op de website vrijheidinhoorn.nl is deze uitzending te volgen. Beleef de herdenking met de kranslegging van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, en burgemeester Jan Nieuwenburg. Na de speech van de burgemeester klinkt het Wilhelmus op het carillon vanuit de Grote Kerk Hoorn. Daarna volgt de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ van Joost Schrickx die gratis thuis te volgen is.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei
Op 5 mei wordt een (eerder opgenomen concert) van het Hoorns Harmonie Orkest, met een woord vooraf door onze burgemeester getoond. Daarnaast kunnen we in Hoorn toch de vrijheid vieren door massaal samen te ‘vlaggen’. Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee? Zo kleuren we de stad en vieren we toch gezamenlijk de vrijheid.

Want ook dit jaar gaan we vrijheid vieren in Hoorn.
Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is – zeker nu niet.