Plaquette bij het station in Hoorn

Weggevoerd, maar nooit vergeten…

Op bevel van de bezetter

in onzekerheid gegaan.

Enkelen zijn teruggekeerd.

Deze Hoornse inwoners niet.

Deze tekst staat op de plaquette, die op 20 april 2020 precies om 12.18 uur werd onthuld bij het Hoornse NS-station. Daaronder 16 namen van Hoornse stadsgenoten van Joodse afkomst die de oorlog niet overleefden. Op 20 april 1942 werd een deel van hen gedwongen te vertrekken met de trein van 12.18 uur, voor een reis naar het einde.

Christine Kerkmeijer – de Regt zag het gebeuren vanuit haar woning op Noorderstraat 18A en noteerde het in haar dagboek.

Bij de plaats van overlijden van Alexander Polak is helaas een fout gemaakt. Zijn sterfplaats was niet Sobibor, maar Auschwitz.

Kijk de korte documentaire op de website “Vrijheid in Hoorn”over de weggevoerde Hoornse Joden via deze link: Plaquette onthulling YouTube

In deze documentaire volgen we burgemeester Jan Nieuwenburg die terugkeert naar het huis van Christine Kerkmeijer-de Regt, voorleest uit haar dagboek en vervolgens de plaquette onthult samen met Eddy Boom, voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn. Beelden van Hoorn toen en nu ondersteunen het gebed van Rabbijn Jacobs (foto’s onder andere uit de collectie Osinga). Speciale dank aan Claudia de Breij van Breijwerk voor het gebruik van het nummer ‘Mag ik dan bij jou’.

Productie: Projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn & The Flying Dutchmen

Meer informatie over dit monument vindt u hier.