Plaquette Aaf Dell en Dieuw van Vliet

Vorm en materiaal

De plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet in Hoorn is een bronzen plaquette met daarop een reliëf van Aaf Dell (links) en Dieuw van Vliet. Bij het reliëf is een natuurstenen plaquette geplaatst met een tekst.

Tekst

De tekst op de plaquette luidt:

‘DIT DRECHTERLANDSE HUIS (1728) IS VANAF 1915
IN GEBRUIK GEWEEST ALS WATERSCHAPSHUIS VAN
DRECHTERLAND EN HET LATERE WATERSCHAP
WESTFRIESLAND.
IN DE OORLOGSJAREN HAD DE DUITSE BEZETTER
HIER ZIJN ORTSKOMMANDANTUR GEVESTIGD.
IN DE CONCIERGEWONING ACHTER HET HUIS
HIELDEN DE DAMES DIEUW VAN VLIET (1887-1974)
EN AAF DELL (1893-1975, LINKS) IN DE JAREN
1942-1943 VELE ONDERDUIKERS VERBORGEN,
ONDER WIE ACHT JOODSE LANDGENOTEN.
DE PLAQUETTE HERINNERT AAN HUN MOED EN
ONVERSCHROKKENHEID.

De geschiedenis

De plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet in Hoorn herinnert de inwoners van Hoorn aan de moed en onverschrokkenheid van Aaf Dell en Dieuw van Vliet.
In de jaren 1942-1943 verborgen Aaf Dell en Dieuw van Vliet vele onderduikers in het conciërgehuis achter het Drechterlandse huis aan de Grote Oost 6 te Hoorn. Dit huis was door de Duitse bezetter in gebruik als Ortskommadantur. Onder de vele onderduikers waren acht Joodse landgenoten. Dieuw en Aaf zijn in hun verzetswerk geholpen door een groot aantal andere ‘goede’ medeburgers, waaronder Odile Moereels, directrice van het Stadsziekenhuis, waar ook onderduikers verborgen werden gehouden.

Onthulling

Het monument werd op 3 mei 1996 onthuld in bijzijn van de twee laatste nog in leven zijnde onderduikers die op dit adres ondergedoken zaten.

Locatie

De plaquette is bevestigd aan de gevel van het huis aan Grote Oost nummer 6 in Hoorn. Het monument is vanaf 2018 geadopteerd door de Jules Verneschool in Hoorn.

Meer informatie over dit monument vindt u hier.