Hoornse oorlogsmonumenten onthullen geheimen via QR-codes

De verhalen van 15 Hoornse oorlogsmonumenten kunnen voortaan eenvoudig ontsloten worden met een mobiele telefoon. Ze zijn namelijk uitgerust met een QR-code. Het  ‘Comité 40-45 Hoorn’ heeft dit, in samenwerking met de gemeente Hoorn, verwezenlijkt. Wethouder Samir Bashara bevestigt op zaterdag 11 september – tijdens Open Monumentendag – om 11.00 uur officieel het laatste bordje bij het monument van de Grote Kerk. Daar waar op 4 januari 1944 de executie van vijf mannen door de Duitse bezetter plaatsvond.

 

Ook in Hoorn gaan er vele verhalen schuil over de Tweede Wereldoorlog achter de gevels van de huizen en ligt het oorlogsverleden onzichtbaar verankerd op straat en in de stad. Het ‘Comité 40-45 Hoorn’ maakte deze gebeurtenissen al eerder zichtbaar met het plaatsen van monumenten, maar ook met de website ‘Oorlog in Hoorn’ en de bijbehorende app met speurtocht en wandeltocht. Deze zomer heeft het comité in samenwerking met gemeente Hoorn tevens QR-codes op verschillende oorlogsmonumenten aangebracht om de verhalen niet verloren te laten gaan.

 

Oorlogsverhalen scannen met een mobiel

Inwoners en bezoekers van Hoorn kunnen eenvoudig met hun mobiele telefoon de code scannen en de verhalen lezen over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog – op de locaties waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Zo komt men met één klik meer te weten over bijvoorbeeld de Joodse onderduikers die pal achter het Duitse hoofdkwartier verborgen zaten. En over de NSB’er die wordt geliquideerd door het verzet in een kapperszaak op de Nieuwstraat; een actie die leidt tot de executie van de vijf mannen voor de Grote Kerk.

 

Officiële opening door de wethouder

Wethouder Samir Bashara bevestigt tijdens Open Monumentendag bij het monument van de Grote Kerk de laatste QR-code. Kort daarna zullen Jos de Groot en Frank Leek van het Comité 40-45 Hoorn datzelfde doen bij het monument van de Vliegtuigramp aan de Westerdijk. Hiermee wordt officieel de QR-coderoute in gebruik genomen waardoor de Hoornse oorlogsherinneringen in leven blijven.

 

De wandeling langs oorlogsmonumenten kan overigens ook gedaan worden via een speurtocht voor kinderen of wandeling voor volwassenen op mobiel of tablet. Download de gratis app met oorlogsverhalen via de appstores van Apple en Android. En ook vanuit huis kunnen de verhalen worden gelezen. De website ’Oorlog in Hoorn’ is namelijk hét platform waarop alle verhalen uit de oorlog worden verzameld en bewaard voor de volgende generaties. Naast verhalen, foto’s en video’s zijn er ook zes digilessen voor het basisonderwijs opgenomen. www.oorloginhoorn.nl.

 

Oorlog in Hoorn is een project van Comité 40-45 Hoorn. www.comite4045.nl

Concept en uitvoering: Cultureel Reclamebureau De Praktijk en Communicatiebureau Vitamedia.