Stille tocht en Herdenking 2020

Jaarlijks wordt er op 4 mei een Stille Tocht gehouden.
Maar niet in 2020!
In 2020 vervalt de Stille Tocht vanwege de beperkingen die ons door de coronacrisis worden opgelegd.
Natuurlijk werd er wel herdacht en bloemen gelegd.
De burgemeester legde, samen met de voorzitter van ons comité, bloemen bij het monument. Zij hielden 2 minuten stilte, de taptoe klonk door Rien, het carillon werd bespeeld door Boudewijn Zwart.
Het was een gedenkwaardig moment, mede door de mooie toespraak van onze burgemeester.
Alles is terug te zien op de website oorloginhoorn.nl

bloemstuk comite monument met bloemen aankomst burgemeester en voorzitter comite

2019

Ook in 2019 werd de tocht begeleid door een trommelaar die met de wijkagent voorop liep en het looptempo aangaf. Direct daarachter liep de burgemeester en daarachter leerlingen van de basisscholen in Hoorn die bloemen meedragen.
Vertrekpunt: Westerdijk, bij het eerste handje. Route: Westerdijk- Verlengde Nieuwsteeg  Achterom  Gelderse Steeg – Grote Noord  Rode Steen  Kerkstraat en Kerkplein. Bij elk “handje” werd even stilgestaan en een boeketje neergelegd.

Een groot aantal inwoners van Hoorn volgden. Ook dit jaar plm. 1000 mensen. Ook zij leggen bloemen neer. De stoet komt altijd tegen 20.00 uur bij de Grote Kerk aan waar de klok luidt. Na de acht klokslagen werd de Taptoe gespeeld door Rien de Vroome, trompettist van de Hoornse Harmonie. Daarna was de 2 minuten stilte. Vervolgens werd het Wilhelmus gespeeld en gezongen.

Daarna sprak Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum in Hoorn.
Zijn toespraak kunt u hier inzien: 4 mei 2019 toespraak
Leerlingen van de Roald Dahlschool lezen gedichten voor.

Pas daarna volgde de kranslegging.

monument kranslegging

In 2011 zijn er video/opnamen gemaakt van deze Stille Tocht. U kunt deze Video-opname 2011 hier downloaden en/of bekijken als uw computer daarvoor geschikt is. Dank aan het VideoArchief Hoorn voor het ter beschikking stellen van de beelden.

Aanleiding route Stille Tocht

Ieder jaar op 4 mei vindt in heel Nederland de Nationale dodenherdenking plaats. Ook in Hoorn staat om acht uur ’s avonds de tijd even stil en gedenken wij de doden bij het monument voor de Grote Kerk op het Kerkplein.
Voordat de herdenking plaats vindt lopen veel mensen mee in de jaarlijkse Stille Tocht van de Westerdijk door de stad naar het Kerkplein. Veel Hoornse mensen zijn vertrouwd met het bestaan van de tocht maar niet altijd is de tragische betekenis achter deze route bekend.
Op de plaats waar de Stille Tocht namelijk eindigt, werden op 4 jan. 1945, als vergelding op het neerschieten van de Nederlandse S.S.- Rottenführer George Herlee (op 30 dec. 1944), vijf onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd. De vijf werden die bewuste ochtend in een vrachtwagen vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam overgebracht naar Hoorn, om vervolgens op het Kerkplein te worden doodgeschoten.
George Herlee werd al geruime tijd door het regionale verzet gezocht. Herlee was één van de beruchtste jagers op onderduikers en illegalen in de Kop van Noord Holland. Vele slachtoffers had hij al opgespoord. De meeste hiervan kwamen terecht in gevangenissen als het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Daar werd men gefolterd en vernederd om maar een bekentenis los te krijgen. Overleefde iemand deze martelpraktijken dan werd men daarna veelal geëxecuteerd in de duinen bij Bloemendaal aan Zee of op de Waalsdorpervlakte.
George Herlee werd op 30 dec. 1944 door het verzet in de toenmalige kapperszaak aan de Nieuwstraat doodgeschoten. Als vergelding daarop lieten de Duitsers vijf gevangenen uit de Weteringschans naar Hoorn overbrengen. Die vijf onschuldigen kwamen met de vrachtauto via de Westerdijk, het Achterom, de Geldersesteeg, het Grote Noord en de Rode Steen Hoorn binnen, en werden vervolgens op het Kerkplein, staande tegen de muur van de Grote Kerk, geëxecuteerd. In de muur van deze kerk is het Monument geplaatst, hetgeen is onthuld in 1947 door de echtgenote en dochter van een der gefusilleerden. Hier stierven:

Naam: Stad: Periode:
Johan Versfelt Den Haag 29 mei 1886 – 04 januari 1945 (58)
Gerardus jonker Amsterdam 16 oktober 1903 – 04 januari 1945 (41)
Jacob Wilhelm Jansen Amsterdam 15 december 1910 – 04 januari 1945 (34)
Hendrikus Marinus Imming Amsterdam 19 juli 1917 – 04 januari 1945 (27)
Johan Theodoor J. Janssen Bandoeng N.I. 21 maart 1921 – 04 januari 1945 (23)

Deze route werd na de oorlog dan ook de route van de jaarlijkse Stille Tocht.
Om meer bekendheid te geven aan het hoe en waarom van deze Stille Tocht, is de route gemarkeerd met de vier beelden (handen) van de verzetsvrouwe Truus Menger-Oversteegen.